Skip to main content

Η χίμαιρα του "λεφτά υπάρχουν", άλλοτε και τώρα

Του Γιώργου Λ. Νικολόπουλου

Στις 23 Απριλίου του 2010, ο εορτάζων Γ.Α.Π. -ανήμερα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου- έβαζε τη χώρα στα μνημόνια, από το Καστελλόριζο (το Κάστρο στους πρόποδες=ρίζες του βουνού). Είχε προηγουμένως κερδίσει τις εκλογές, με το γνωστό "λεφτά υπάρχουν" , για το οποίο έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Η μητρότητα όμως -κι όχι η πατρότητα- ανήκει όπως λένε στο οικονομικό ρεπορτάζ, σε γυναίκα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μια τεκμηρίωση που δεν έχει επεξηγηθεί αρκούντως. 

Ειδικότερα για την "ιστορία" της χίμαιρας (δηλ. του ονείρου, του φανταστικού και του αδύνατου να πραγματοποιηθεί)...του "λεφτά υπάρχουν",  η διήγηση αναφέρει πως στηρίχθηκε στο "προαιώνιο" πρόβλημα, το "γόρδιο δεσμό" του υπουργείου Οικονομικών, με τα ανείσπρακτα έσοδα τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.

Με απλά λόγια για το σχέδιο της είσπραξης των ανείσπρακτων (ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ) εδώ και δεκαετίες εσόδων, που αν δεν ήταν χίμαιρα αλλά μπορούσαν να εισπραχθούν θα είχαν λύσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά.

Είναι τα κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να βρεί ο κάθε Έλληνας, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) πηγαίνοντας διαδοχικά από 

  1. Αρχική σελίδα 
  2.  Εξυπηρέτηση - Ενημέρωση 
  3.  στη Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€ και όχι μόνον.

A. Φυσικά πρόσωπα - (31/07/2024) https://aade.gr/dl_assets/dos/ofeilfp2024_3_utf8.html

Β. Νομικά πρόσωπα - (31/07/2024 - επικαιροποίηση 29/10/2024) https://aade.gr/dl_assets/dos/ofeilnp2024_5_utf8.html

Όπως είδατε πρόκειται για τη δημοσιοποίηση ονομάτων και επωνύμων και ΑΦΜ  ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον e-Ε.Φ.Κ.Α. για οφειλές άνω των 150.000€.

Στα τέλη του 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία εκτοξεύτηκαν στα 108,5 δις. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2,4 δις. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2023.

Το "λεφτά υπάρχουν" στηρίχθηκε από το 2010 στα δισεκατομμύρια ευρώ που χαρακτηρίζονται ως ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ -με το ποσό αυτό να ανέρχεται 15 χρόνια μετά- στα 26,33 δισ. ευρώ . 

Η χίμαιρα λοιπόν είναι ότι εδώ και δεκαετίες δηλ. τα λεγόμενα ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ, δεν μπορούν να εισπραχθούν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κι αφού δεν έχει βρεθεί τρόπος να εισπραχθούν, δεν γίνεται να επιχειρηματολογεί κάποιος με το "λεφτά υπάρχουν".

Η είσπραξή τους παραμένει μια χίμαιρα...

* George L. Nikolopoulos, Journalist, e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., mobile:6946908062