Skip to main content

Καρίνα Λάμψα: In memoriam

dimenotitaΤις αναστάσιμες ευχές του site δυστυχώς διαδέχεται μια θλιβερή  εκ διαμέτρου αντίθετη   ανάρτηση, για τον ξαφνικό – για όλους όσοι δεν ήμασταν στον στενό οικογενειακό της κύκλο – χαμό της φίλης και συναδέλφου Καρίνας Λάμψα. Έφυγε αθόρυβα τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου και κηδεύτηκε πριν γίνει γνωστός ο θάνατός της, ούτε καν στον ΕΔΟΕΑΠ. Πάντοτε διακριτική…
Με την Καρίνα γνωριστήκαμε το 1982 στο ”Έθνος” και μερικά χρόνια αργότερα ήταν από τις πρώτες προσλήψεις που έκανα όταν ανέλαβα τη διεύθυνση της “Ναυτεμπορικής”.

Είχε ξεκινήσει τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία εργαζόμενη στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι από το 1976 και το 1982 άρχισε να εργάζεται στις εφημερίδες “Έθνος”  και “Έθνος της Κυριακής”  στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 1986, ανέλαβε, στην ίδια εφημερίδα, το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εξωτερικών έως το 1994 που ξεκίνησε τη μακρόχρονη συνεργασία της με τη «Ναυτεμπορική» στο πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ· παράλληλα εργάστηκε και στον περιοδικό Τύπο.
Γεννημένη στην Αθήνα το 1954, θυγατέρα του σπουδαίου δημοσιογράφου Γιάννη Λάμψα, αποφοίτησε από την École Internationale της Γενεύης και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, αποκτώντας πτυχίο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο PARIS I της Σορβόννης.

dimenotitadimenotita 2

Mε την Καρίνα συνεργαστήκαμε και συνδικαλιστικά. Ιδρυτικό μέλος της Δημοσιογραφικής Ενότητας, της παράταξης που δημιούργησα το 2008 – και αποτέλεσε πυλώνα των Ενωμένων Δημοσιογράφων, ενώ στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ το 2011 ήταν υποψήφια, μετέχοντας στο συνδυασμό για το Δ.Σ.
Ταυτόχρονα με τη δημοσιογραφική της δραστηριότητα, η Καρίνα Λάμψα ανέπτυξε και πλούσιο μεταφραστικό έργο, καθώς μιλούσε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Μεταφράστρια πολλών ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων τιμήθηκε μαζί με την Παυλίνα Δηράνη με το βραβείο μετάφρασης γερμανόφωνης λογοτεχνίας για μυθιστόρημα «Νομίζω την έλεγαν Έστερ» της Κάτια Πετρόφσκαγια.
Έγραψε μαζί με τον Ιακώβ Σίμπη το βιβλίο «Η ζωή από την Αρχή», «Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη 1945/1948» - εκδόσεις Αλεξάνδρεια και από τις εκδόσεις Καπόν το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών «ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ 1492–1932. Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ελληνική Θεσσαλονίκη».

Δημήτρης Γ. Κουμπιάς